Dyrehold med børnehavsbørn
Vi har valgt at holde kaniner i vores studiegruppe
Vores målgruppe for dyrehold, vil være børnehavsbørn på 3-6 års alderen, og målet med denne aktivitet vil være, at børnene lærer at blive ansvarsbevidst. Desuden vil vi fremme børnenes forståelse for dyrenes behov og dens levevilkår. Endvidere vil vi flytte børnenes grænser i forhold til kaninen såsom holde den, og gennem forløbet vil vi styrke børnenes interesser for det naturfagloge område.
Der vil hver uge være to børn som sammen er ansvarlige for at fodre kaninerne og mugge ud. Vi er sammen om, at plante f.eks. gulerødder og salat, som foder til dem. På gåture plukker vi mælkebøtter, osv. Kaninerne placeres i et bur der kan flyttes rundt på græsplænen, så det er i børnehøjde.
Vi vil lære børnene nogle naturfaglige begreber og dens betydning i forhold til vores dyrehold. Vi har valgt at lære børnene hvad fødekæde betyder, og hvordan det foregår i forhold til kaniner og naturen. Endvidere vil børnene få en forståelse for rovdyr og planteædere. For at lære børnene noget omkring naturen, vil vi gøre brug af de naturfaglige læringsfaser (opdagelsesfasen, undersøgelsesfasen og refleksionsfasen).
For at være opmærksom på børnenes læring, vil vi observere børnenes adfærd/livskvalitet i glæde og engangement, endvidere vil vi også se på relationsdannelse i forhold til deres tillid og åbenhed samt lysten til at komme tættere på kaninen. Gennem observationer vil vi også se om børnene udviser omsorg i forhold til at age kaninen og være stille og rolig i dens nærhed.
https://vorupdyrehospital.dk/tandbehandlinger/14-blog/kanin/98-sadan-fodrer-du-din-kanin
Føde
Ofte tænker vi, at kaniner skal have masser af frugt og grønt, dog er det ikke det vigtigste for en kanin. Frugt indeholder meget sukker, derfor skal kaniner ikke have frugt i store mængder, desuden har kaniner sarte tarmsystemer, hvilket kunne føre til forskellige problemer, hvis den får for meget frugt og grønt. Kaniner skal mest have græs, hø og kraftpiller, da de er græsædere.
Endvidere skal en kanin have varieret kost, da den skal bruge forskellige vitaminer og den skal også have fiberholdigt føde at spise, for at den kan slibe dens tænder Dette skal den gøre, da dens tænder ikke har rødder, men vokser uafbrudt og bliver for lange, hvis de ikke slibes.
Kaninerne nedbryder deres føde i hhv. tyndtarmen og tyktarmen. Det der nedbrydes i tyktarmen kommer ud som natafføring, også kaldet cecotroper. Disse kugler der ligner brombær bliver igen spist af kaninen, og er som en vitaminpille for dem.
Kaniner skal holdes i bur hver for sig, da de ellers kan blive aggressive på hinanden. Det er ret svært at bestemme hvilket køn kaniner har og da tamme kaniner er kønsmodne hele året rundt, kan der hurtigt opstå uønsket graviditet.
Rede-/skjule muligheder
Kaniner har brug for at kunne grave og løbe/hoppe flere gange om dagen. Hvis kaninen ikke selv har muligheden for at komme ud og være fritgående, så skal den ud af kaninburet på et større areal. Et kaninbur er ikke tænkt til husning for hverdagen, men mere til kaninens egen rede. Kaninburet skal helst være lukket i tre af dens sider, og være lukket i toppen, desuden skal den i bunden have et bundlag af halm og hø, for at kaninen kan skjule sig, og hvile og beskytte sig.
Klima
Kaniner kan også om vinteren godt være udenfor. Om vinteren er det bare meget vigtigt, at man isolerer kaninburet med halm, som holder varmen i buret. Endvidere er det vigtigt, at man lægger en plane på kaninburet, da det helst ikke må blive vådt, da halmet ellers ikke holder varmen længere. Ligesom hos os mennesker, får kaninen varme når den bevæger sig, derfor skal den holdes i gang og have plads til at kunne løbe nogle runder. Når temperaturen når frysepunktet, så er det også en mulighed at få en varmelampe med ind, men det er der egentlig ikke behov for, hvis man husker at kaninen skal have det tørt og vindtæt. I forhold til dens drikkevand, skal man huske at sørge for, at det ikke må være frosset til, dette betyder, at det skal skiftes flere gange dagligt.
Sociale muligheder
Kaniner er meget sociale dyr, men er ikke flokdyr. Kaniner er kolonidyr, hvilket betyder, at de ikke nødvendigvis trives bedst hvis de er alene, men de er meget territoriale. Det betyder, at kaniner kan være alene, men det er bedst, hvis de er sammen med andre kaniner. Man skal dog være opmærksom på, at kaniner har brug for meget plads når de er flere, og det er vigtigt, at de har et sted de kan trække sig tilbage fx i nogle huler. Hvis kaninerne ikke trives godt i gruppen, skal de skilles fra de andre, ellers kan kampen føre til døden.
Dag- eller nataktive
Kaniner er dagaktive, da en kanin skal have mulighed for aktivitet i mindste 10-15 timer om dagen. Mest omkring morgen og aften er en kanin aktiv, da den ikke sover så mange timer som et menneske, dog kortere perioder hele døgnet. En kanin der lever i naturen, er det sikreste tidspunkt at være aktive i er om morgenen og aftentimerne. Tamkaniner følger ofte den samme rytme og deres aktivitetsniveau er højt ved morgentimerne, omkring kl. 5.
Er det vintertid, daler kaninens aktivitetsniveau som dagene bliver mørkere. Menneskelige aktivitetsniveau kan påvirke kaninerne,
således at de ændrer deres rytme og tilpasser sig vores.
Formering / årscyklus
Hunkaniner er drægtige i 28-35 dage og normalt føder de på den 31 dag. Når hunkaniner er drægtige, kan man ikke nødvendigvis se det på dem, da de ikke tager meget på og derfor skal de heller ikke have mere foder når de er drægtige, da ungerne kan blive for store og tunge til at komme ud. Hunkaniner der er drægtige, kan i nogle tilfælde ændre adfærd som fx tilbagetrukkethed, aggressivitet og urolighed. Det kan være en rigtig god ide at rense kaninens bur ca en uge før ungerne komme, og fylde godt på med halm, så hun har muligheden for at gemme sig og ungerne og holde varmen.
Hunkaniner har muligheden for at få unger året rundt. Kaninen skal gerne mindst være 10 måneder gammel før dens første parring og skulle gerne have unger første gang før den bliver to år gammel, og skal helst ikke være ældre end 4-5 år gammel. Endvidere skal kaniner helst ikke have unger mere end to gange om året, desuden er det vigtigt at vide, at jo mere unger kaninen får, jo tidligere vil den selv dø.
Rengøring af buret
Ved kaniner skal man altid sørge for at deres bur er rene og pæne, da man ellers risikerer forskellige sygdomme og bakterier.
Mange kaniner vælger et toilet hjørne i deres bur, hvilket skal renses dagligt eller senest hver anden dag. En gang om ugen skal man til at rense hele buret, med nyt halm, så kaninen har et godt sted at sove i igen. For at rense buret ordentligt en gang om ugen, er det bedst at tage alt ud fra buret og skylle det med varmt vand, endvidere er det en god ide at tage buret fra hinanden, for også at kunne rense dette ordentligt med varmt vand.
Hvis man holder kaniner i buret, skal man huske at klippe kaninens negle, da den ikke selv sliber neglene, som vilde kaniner gør ved at de graver gange i jorden.
Kaninens kropssprog
Kaniner kommunikerer rigtig meget med deres ører, derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan kaninerne holder deres ører.
Hvis kaninen smider sig på siden, kan du være sikker på, at den er helt afslappet.
Etablering af dyrehold
7. Akvariets, terrariets eller burets indretning. Lav en beskrivelse og en tegning / skitse som både indtænker dyrenes behov og brugernes oplevelses- og læringsmuligheder.
8. Kredsløb: Tegn kredsløbet i jeres dyrehold (økosystem).
9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på jeres blog. I kan evt. vælge at holde flere forskellige dyr der eksempelvis findes på samme biotop (i skovbunden, i vandhullet mv.), eller som er foderdyr / rovdyr (melorm / aborrer, fluer / edderkopper, regnorm /skildpadder).
Literatur:
A.M.H. Halvorsen & I. Mølbak, Stuekaniner- og havekaniner, 2006, Aschehoug
M.E. Buseth, Den store kaninbog, 2014, Atelier
F. Patchett, Pas godt på din kanin, Flachs
P. Jacobs, Kanin, 2017, Flachs
D. Taylor, Kanin, 2005, Aschehoug
http://www.boernogunge.dk/internet/boernogunge.nsf/0/EAEA837340AA082FC1258042002C4F12?opendocument
https://thecomanches.blogspot.com/search/label/Dyrehold
https://www.dyrlaegehusetkolding.dk/blog/fodring-af-kanin-hvad-skal-kaniner-spise/
https://www.dyreformidlingen.dk/kaniners-parring-og-foedsel/
http://kaninbloggen.dk/kanin-kropsprog/
Hejsa - her kommer lidt feedback på jeres dyreholdsopgave A.
SvarSletOpgaven lyder: "Hvilke behov skal / kan et dyrehold tilgodese? Inddrag den læste litteratur." Husk gerne at inddrage den litteratur I læser
"4. Hvilke naturfaglige begreber kan dyreholdet give anledning til at introducere/bearbejde?" I skal meget gerne komme med konkrete eksempler på naturfaglige begreber - se grundbogen side 183.
"5. Hvilke tegn på læring, vil I kigge efter?" Det er væsentligt at de tegn på læring I formulerer hænger sammen med jeres mål for børnenes udbytte af aktiviteten.
Vh Ida
PS: Husk kun at anvende egne fotos på bloggen ;-)